Események

Kalandozásaink a Füleki várban…..

 

2022.június 3-án a Daxner utcai óvoda Manócska és Baglyocska csoportja kirándulni indult a Füleki várba. Új felfedezésre készültek, hiszen eddig a Bebek torony rejtelmei számukra ismeretlenek voltak. A felfedezésben segítségükre voltak a Pégés kis ovónénik és ovóbácsik a III.D osztályból, akik gondosan ügyelve a gyerekek testi épségére, megmutatták a múzeum rejtette csodákat: a régi tenger ősmaradványait, a csontvázat, a régen használatos eszközöket, díszeket, ruhákat… A nap legnagyobb élménye – kicsinek és nagynak egyaránt – a Bebek toronyból való kilátás volt.

Köszönjük Marika és Timi ovónéninek a lehetőséget, hogy részesei lehettünk ennek a tanulságos napnak, és a gyerekek szemével is láthattuk a Füleki vár csodáit.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 Pk

  A Poznaj slovenskú reč országos fordulója

 

Érsekújváron zajlott a Poznaj slovenskú reč országos fordulója 2022. június 8 – 10. között. A sikeres kerületi forduló után iskolánkat Gulíšek Alexandra II.D osztályos tanuló képviselte.

Maga a megmérettetés két részből állt három feladattal, ahol a tanulók összemérték tudásukat. A verseny fő küldetése a gyerekek szlovák nyelv használatának tökéletesítése.

Szandika ezüstsávos helyezést ért el. Minden elismerésünk, hogy az ország legjobbjai között ilyen szép eredménnyel büszkélkedhet és külön köszönet a felkészítő tanárának, Mgr. Pataky Veronikának.

Múzeumlátogatás

 

A magyar tagozat 1. és 2. osztályos tanulói múzeumlátogatáson vettek részt osztályfőnökeik, Rácz Erika és Sabatsky Zsófia tanárnők kíséretében. Először a városházán működő Városi múzeumba tértünk be. Itt megtekintettük az állandó kiállítást, amely segítségével Losonc történelmével és kulturális életével ismerkedhettünk meg. Szívünkhöz közeli a régmúlt idők iskoláját bemutató tárlat volt. Az állandó kiállítás mellett helyi fegyverkovácsok műveit is megcsodálhattuk.

Utunk ezután a Nógrádi múzeum és galéria épületébe vezetett. Itt szó szerint az utolsó pillanatban csíptük el a „Trópusi rovarok titkai” c. kiállítást. A diákokat lenyűgözte a szebbnél szebb pillangók és bogarak világa. A tárlatnézésen kívül kreatív tevékenységekbe is bekapcsolódhattak.

 Nagyon kellemes és értékes pillanatokat éltünk meg ezekben a kulturális – ismeretterjesztő intézményekben.

                                                                                                                                                                                                                                                         Sabatsky Zsófia

Újra versenyzünk

 

Ismét megrendezésre kerülhetett a „Poznaj slovenskú reč“ verseny iskolai fordulója. 2022. április 12-én, két év kimaradás után, újra összemérhették tudásukat magyar ajkú diákjaink a szlovák konverzációs verseny iskolai fordulójának keretén belül. A versenyen az I.D a II.D és a III.D tanulói vettek részt. Jó volt végre igazi versenyhangulatban látni diákjainkat. A harmadik helyen Varga Krisztián végzett a III.D osztályból, a második hely Mihályi Evelint, szintén harmadikos diákunkat illeti, a dobogó csúcsára pedig Gulísek Alexandra állhatott a II.D osztályból. Szívből gratulálunk nekik. Külön köszönettel tartozunk bátor elsőseinknek is, hogy részt vettek a versenyen és értékes tapasztalatokkal gazdagodtak, amit kamatoztatni tudnak a jövőévi fordulóban, hiszen akkor már ők képviselik majd iskolánkat a verseny kerületi fordulóján. 

A Víz Világnapja (2022. március 22.)

 

Március 22-e a Víz Világnapja. Ebből az alkalomból a mi iskolánk is bekapcsolódott a vízpartok tisztításába, melyen a magyar tagozat 1.D és 2. D osztály diákjai vettek részt. Losonc városán a Tugár patak folyik keresztül és ennek egy kijelölt szakaszát tisztították meg Chovan A. és Sabatsky Zs. tanárnő vezetésével. A losonci vízgazdálkodási vállalat biztosította számunkra a védőfelszerelést: kesztyűket, zsákokat. Volt mit csinálni, mert a szervező képviseletében lévő Piliarik I. elmondta, hogy sajnos évről évre egyre több szemét gyűlik össze, vagyis sokak nagyon felelőtlenül állnak hozzá a természet védelméhez. Nagyon örülünk, hogy aktív részvételünkkel mi is kis részben hozzájárultunk ehhez a fontos ügyhöz. Munkánkért a szervezők a helyi újságban fejezték ki köszönetüket.

A víz védelme kapcsán a témában óvodai foglalkozásokat is tartottak diákjaink, segédeszközöket készítettek, módszertani órákat szerveztek, fogalmazást írtak a vízről, mint őselemről, s verseket is költöttek. A projekt célja az volt, hogy a diákok figyelmét ráirányítsuk a tiszta víz fontosságára, tisztántartására,  az ivóvízkészletek fogyására, és arra, hogy a természettudatos viselkedés fejlesztésének alapjait a jövőben óvópedagógusként már az óvodai foglalkozások során el kell kezdeni.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Antoine de Saint-Exupéry

received_1002953410427638
received_393856245481730
received_1549488935445110
received_301671422096749

Korcsolya tanfolyam (2022. március 28- tól április 1- ig)

 

Az iskolánk magyar tagozatos tanulói (1.D és 2.D osztály) korcsolya tanfolyamon vettek részt. A kurzusra március 28- tól április 1- ig került sor. Igaz, ezek már tavaszi napok, de a losonci fedett jégpálya lehetővé tette, hogy e szokatlan meleg időben is téli sportnak hódolhattak a résztvevők. A korcsolyázás alapjaival Chovan A., Lipianska – Valocková D. és Básti Z. tanárok vezetésével ismerkedhettek meg. Köszönet a szervezőknek, hogy a sok online foglalkozás után végre ilyen mozgásos tevékenységben is részesülhettünk.

                                                                                                            Sabatsky Zsófia

Itt a farsang, áll a bál… a 3.D-ben…

 

Igazi farsangi hangulatban folyt a készülődés a harmadikos gyakorlatosaink osztályában. Rengeteg játékkal és mókás feladattal szeretnék érdekessé tenni a füleki Daxner utcai Óvoda  és a Kármán József Alapiskola és Óvoda ovisainak várva-várt maszkabálját. Színes bohócok, célbadobós és ügyességi játékok sokaságából állították össze az ovisok farsangi délelőttjét. A nap folyamán elkészítették saját jelmezüket is, gyermekdalokat tanultak furulya kíséretével és a nap végén a tánc sem hiányozhatott. És hogy mi volt a jutalom a sok munkáért? …  Heje-huja vigalom, lekváros fánk volt a jutalom.

.

received_1112876972884753
20220218_105307
received_1596917097359810