Események

Boli sme na nábore – Toborozni voltunk

Októberi programjaink

 

Október 6. – Az Aradi Vértanúk emléknapja

Az aradi vértanúk emléknapja, október 6-a alkalmából emlékműsort tartottunk iskolánk magyar ajkú diákjaival a IV.D osztályban. Dalokkal, versekkel, és filmvetítéssel emlékeztünk meg a forradalom hőseiről. Az éppen Losoncon gyakorlatozó szarvasi egyetemistákkal Somoskőújfaluban látogattuk meg az Aradi vértanúk emlékhelyét. 

Október 23.  – Megemlékezés az ’56-os forradalom hőseiről

A történelmi emléknapon az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékezünk. Iskolánkon ebben az évben a megemlékezést diákjainkkal és a polgári BSZC József Attila Szakképző Iskola dákjaival közösen is megtartottuk.

Október 24. – „Versfolyam”

A Rákóczi Szövetség, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békéscsabai Médiacentrum és a Heti Kelet Kulturális Alapítvány 2023. októberber 24-én 6. alkalommal rendezte meg  a „Versfolyam” elnevezésű webes élő versmondó rendezvényét magyarországi, határon túli és a diaszpóra magyar iskoláival, szervezeteivel közösen. Iskolánk I.D osztályos tanulója Goga Vivien vett részt a webes élő szavalóversenyen. Ügyes voltál Vivi, köszönjük!

Szarvasi egyetemisták Losoncon

 

A szarvasi Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának diákjai Losoncon gyakorlatoztak a Rúbanisko lakótelepi szlovák tanítási nyelvű óvodában. Délutáni programjaikat iskolánk pedagógusai állították össze számukra. Köszönjük a losonci Nógrádi Könyvtár és Levéltár, a Nógrádi Múzeum és Füleki Vármúzeum munkatársainak, valamint a Szabó Gyula Emlékház vezetőjének segítségét a programok megvalósításában. Reméljük, hogy jövőre újra találkozhatunk és folytathatjuk az iskoláink közötti sokéves szakmai és baráti együttműködést.

Ma Ipolyszécsénykén 2.helyezést és aranysávos besorolást ért el Grešo Ádám (III.D) versmondónk az országos Tompa Mihály VPV elődöntőjén.

Ádámnak szívből gratulálunk és az országos döntőben sok sikert kívánunk!

Víz szovege

 

„Az ember nem is tudja, mekkora kincs a víz, ha nem élt szárazságban.“ (Andy Mulligan)

VÍZ…voda…water…ujë…eau…vand…aqua…Wasser…vettä…wai…acqua…air…yc…vann…apă…

legyen bármilyen nyelven is írva, egyet jelent az ÉLETTEL.

Március 22. – A víz világnapja   

Büszkék vagyunk Rátok!

 

Az idei február és a március végre újra versenylázban telt iskolánkon.

  • A XXI.Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny 2.helyezettje Tóth Orsolya (I.D) lett, „Lenn a délibábos Hortobágyon…“ című tájképével.
  • A XXX. Tompa Mihály Országos Vers-és Prózamondó Verseny résztvevői:

Az iskolai forduló résztvevői: Odler Boglárka, Mihályi Evelin, Makši Réka (IV.D), Grešo Ádám, Gulíšek Alexandra (III.D), Bobák Melissa, Szobonya Lilla Zsuzsanna (II.D).

A járási fordulón a PéGé képviseletében jelen voltak: Makši Réka (IV.D), Grešo Ádám, Gulíšek Alexandra (III.D), Bobák Melissa, Szobonya Lilla Zsuzsanna (II.D).

Grešo Ádám sikeresen vette az akadályokat, ezért az országos elődöntőn képviseli majd a losonci PéGét.

  • Poznaj slovenskú reč!

Iskolai fordulónkon Gulíšek Alexandra (III.D), Farkaš Rozália (II.D), Gáspár Bianka (II.D) és Nagy Krisztián vettek részt. A járási fordulón Gulíšek Alexandra bizonyíthat…

  • A XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny iskolai fordulóján jeleskedett a mesemondásban Bobák Melissa (II.D), Kovács Kinga (III.D), Benko Klaudia (II.D) és Szobonya Lilla Zsuzsanna (II.D), akikkel a területi fordulón is találkozhatunk.

 

December 14- én csütörtökön, tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Bodies kiállításon Budapesten. A tárlaton orvostanhallgatók vezettek minket körbe, így sok-sok érdekes részletet tudhattunk meg tőlük az ember szervrendszereinek működéséről. Hatalmas élmény volt számunkra valós emberi testeken megfigyelni a biológia órán tanultakat. A kiállítás után volt egy kis időnk az Etele plázában shoppingolni, majd a Vörösmarty térre mentünk, ahol sétáltunk egyet a varázslatos karácsonyi vásárban. Hazainduláskor pedig, amíg Pest belvárosában vártuk a buszt, közös énekléssel töltöttük az időt. Egy igazán tartalmas napot éltünk meg. Köszönjük a szervező tanároknak.

                                                                                                                                                                                                                                                              /Mag Panni, IV.D/

Két év kimaradás után végre hozzánk is ellátogatott a Télapó. Angyalok, rénszarvasok és ördögök kíséretében meglátogatta az összes osztályt. A diákok közös dallal üdvözölték őt, amiért cserébe mindenféle finomságot, csokit, cukrot osztogatott. Köszönjük a Télapónak és segédeinek, hogy ezen a délelőttön már ünnepi hangulat lengte be az iskolánkat.

December első napján ellátogattunk Selmecbányára. Megnéztünk a város óvárát, ami kívülről és belülről is csodaszép volt! A város utcáit is alaposan bejártuk és csak gyönyörködni tudtunk a mesés épületekben és átélhettük a város egyedi hangulatát. Ezután megnéztük a Marína- házat és magát a Szerelembankot is, ami által talán kicsit megértettük, mi is igazából a szerelem. Köszönjük az iskolának, hogy részt vehettünk ezen a kiránduláson, fantasztikusan éreztük magunkat, sokat nevettünk és diákcsapatunkat is közelebb hozta egymáshoz.

                                                                                                                                                                                                                                              /Kovács Fruzsina, III.D/

Újabb siker

 

Negyedikes diákjaink, Juhász Angelika Anna és Varga Krisztián az előkelő 4. helyen végeztek a rimaszombati Tompa Mihály Gimnáziumban megrendezett „Ésszel a pénzzel” című verseny kerületi fordulóján. Rengeteg új információt szereztek a pénzügyek kezeléséről, a befektetések formáiról és a manapság nagyon gyakran emlegetett pénzmegtakarítási stratégiákról, lehetőségekről. Gratulálunk Angelikának és Krisztiánnak!

Elsőseink ünnepélyes avatása

 

November 15 –én iskolánk elsős diákjainak ünnepélyes avatására került sor. Az ünnepélyes megnyitót a harmadikos keresztszülők által összeállított feladatok követték, amelyek ebben az évben négy témához kapcsolódtak – túlélés a dzsungelben, karnevál, pizsamaparti és leánybúcsú. Miután elsőseink sikeresen teljesítették a rájuk szabott feladatokat, fogadalmat tettek keresztszüleiknek és végül az igazgató úr ünnepélyesen felavatta őket. Így hivatalosan is a pégés diákcsapat tagjaivá váltak. Sok sikert és szép élményeket kívánunk nektek a középsulis tanulmányaitok során.

Egy rendhagyó tanítási óra

 

Október 26-án egy nagyon érdekes és tanulságos előadáson vehettünk részt. Katona István tartott nekünk rendhagyó történelem-, zene- és irodalomórát.
Beszélt nekünk régi népdalokról, az emberek mindennapi életéről és mutatott régi hangszereket. Halhattunk a számunkra már idegen csak történeteken keresztül ismert paraszti világról, annak mindennapi megoldásairól és embereiről. Összehasonlíthattuk a jelent a múlttal. Az előadás nagyon értékes es elgondolkodtató volt számunkra. Köszönjük, hogy részt vehettünk rajta.

                                                                                                                                                                                                                                                       /György Marcsi, IV.D/

„Ésszel a pénzzel”

 

2022.okt.19.-én ellátogatott hozzánk az “Ésszel a pénzzel” program, és annak 3 oktatója. A program célja, hogy minél szélesebb körű tudást nyújtson a diákoknak a pénzügyeik kezeléséről. Az előadás során osztályunkat az oktatók 2 csoportra osztották, azon belül párokra és ezt követően egy izgalmas társasjátékban vettünk részt, ami által bővült a tudásunk a pénz világáról. A társasjáték során rövid magyarázatokat tartottak, hogy jobban beleláthassunk a pénz kezelésébe.

A játék alatt egymással versenyeztünk, s a végén az  a pár lett a győztes, aki a legtöbb pénzt tudta megtakarítani. A nyertesek Juhász Angelika és Varga Krisztián. Gratulálunk és sok sikert kívánunk nekik a járási fordulóban!                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                                       Ďörď Vivi, IV.D

Pégések a Szerelembankban

 

2022. október 24-én alosonci Pedagógia Szakközépiskola diákjai Selmecbányára látogattak, ahol megtekintették a Leányvárat  (Nový Zámok), a Szerelembankot (Banka lásky) és a város további nevezetességeit.

Andrej Sládkovič szerelmének a házában először megnéztünk egy kisfilmet, amely a költőről és szerelméről, Marínáról szólt. Ezután egy idegenvezető körbevezetett minket az egész házon és rengeteg újdonságot mondott a szerelmükről és maga a Marína című költemény keletkezésének hátteréről.              A legérdekesebb számunkra a tükörszoba, azaz a Szerelembank volt.

A közös programok után, kisebb csoportokra szakadtunk és megnéztük a belvárost, volt aki kávézóba, pizzériába vagy fánkozóba ment. Nagyon tetszett mindenkinek ez a kirándulás, reméljük még sok ilyenben lehet részünk.

                                                                                                                                                                                                                           Pál Bianka és Nagy Krisztián (II.D)

Losoncon gyakorlatoztak a szarvasi diákok

 

Idén 20 éve annak, hogy a losonci Pedagógiai Szakközépiskola és a szarvasi Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának jogelőd intézménye (Tessedik Sámuel Főiskola) között 2002-ben létrejött az együttműködési megállapodás, amelynek célja az óvodapedagógus képzés területén a képzést segítő módszertani tapasztalatcsere volt. Az idei cseregyakorlat során október 3-tól október 15-ig a szarvasi egyetem hallgatói losonci óvodában és alapiskolában végezhették szakmai gyakorlatukat. Betekintést nyerhettek az itteni óvodák és alapiskolák mindennapjaiba, módszertani elemzéseken vehettek részt, délután pedig érdekes programokon keresztül mutattuk be nekik Losonc környékének nevezetességeit. Köszönettel tartozunk a losonci könyvtár dolgozóinak Zora Nagyovának és Puntigán Józsefnek a programok szervezésében nyújtott segítségükért. Értékes pillanatokat töltöttünk együtt és már várjuk a májusi találkozást Szarvason.

„Kőmese”

 

Iskolánk IV.D osztályos kreatív diákjai megmutatták, hogy egy egyszerű és a mindennapi életben bárhol előforduló anyag, a kő mesemondáshoz is alkalmas segédeszköz. Speciális filctollakkal rajzoltak saját fantáziájuk szerint a kövekre különböző tárgyakat, figurákat, állatokat, melyek mesékben is megjelenhetnek. Miután elkészültek a kövek, saját mesét alkottak úgy, hogy minden megrajzolt kődarab megjelent a meséjükben.     Ez a játékos módszer jól alkalmazható az iskolai klubokban is, és reméljük, hogy nemsokára alkalmazhatják a pedagógiai gyakorlat során, „élesben” is.

                                                                                               Mgr. Veronika Patakyová

Túráztunk a Szlovák Paradicsomban

 

Kétéves kényszerpihenő után iskolánk újra megszervezte Básti Zoltán tanár úr vezetésével a turisztikával összekötött „Az élet és egészség védelmének tanfolyamát”. A tanfolyam a gyönyörű Szlovák Paradicsomban zajlott le a résztvevők pedig iskolánk harmadik évfolyamának tanulói voltak kiegészítve a 4.B osztállyal. Básti tanár úr mellett Chovan Atila, Lipianska – Valocková Drahomíra, Sabatsky Zsófia és Stieranka Michal tanárok vettek részt a túrán. Maga a tanfolyam előkészítése már az iskolában elkezdődött, ahol kötelező iskolázásokon vettünk részt.

Szeptember 19- én a túrázáshoz szükséges felszereléssel felpakolva elindultunk ötnapos kalandunkra. Megérkezésünk után elhelyezkedtünk a turistaszállón és még aznap elindultunk első túránkra a „Hegyimentők ösvényén” amely a Hernád folyó törésének mentén helyezkedik el. Ez a rész Szlovákia egyik legismertebb és legszebb kanyonja. A további napokon a hideg és esős időjárás sem szegte kedvünket és végigjártuk a betervezett útvonalakat: Suchá Belá és Piecky szakadékokat. Nagy kihívásoknak voltunk kitéve létrák, emelkedők, láncok, pallók és vasrostélyok formájában. A hegyi túra közben megcsodáltuk a közeli természetet, faunát – flórát, már amennyire a borongós idő engedte. Fizikailag kimerítő túrák voltak és sokan a saját határaikat feszegették, de nem adtuk fel!

Csütörtökön felcseréltük a túrabakancsot fürdőruhára és ellátogattunk a közeli fürdőbe Vrbovba. A levegő hőmérséklete nem volt éppen ideális, de a kellemes termálvíz a nyitott medencékben ezt feledtette velünk. Este társas összejövetel került megrendezésre, ahol minden osztály valamilyen kulturális – szórakoztató műsorral lépett fel, melyek érdekes ötletekkel voltak tarkítva.

Pénteken az indulás előtt még lövészetben, gránát dobásában, különféle ugrási technikákban, tárgyak hordásában és keresésében mérhettük össze ügyességünket és versenyszellemünket. Nem hagytuk ki az elsősegély alapjait sem. A megmérettetések alatt sok vidám percet éltünk át.

A verseny kiértékelése és az ebéd után boldogan és tele felejthetetlen élményekkel indultunk haza.

Minden résztvevőnek nagy köszönet jár ezen iskolai esemény sikeres teljesítéséért.

                                                                                                                                                                                                                                                              Sabatsky Zs.

  Természet és Egészségvédelmi gyakorlaton

Szeptember 9-én iskolánk elsős és másodikos diákjai Természet és Egészségvédelmi gyakorlaton vettek részt. A gyakorlat során elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait, a biztonságos közlekedés szabályait, valamint a természetben való tájékozódáshoz szükséges ismereteket. Az elméleti rész után az iskola kertjében Básti tanár úr és Valocková tanárnő már érdekes feladatokkal várta a diákokat, mint például a sérült személy szállításának módjai, melyeket a gyakorlatban is megpróbálhattak a diákok. Sok értékes információval gazdagodtunk ezen a napon és várjuk a további iskolai rendezvényeket.

                                                                                           Mgr. Veronika Patakyová

Kalandozásaink a Füleki várban…..

 

2022.június 3-án a Daxner utcai óvoda Manócska és Baglyocska csoportja kirándulni indult a Füleki várba. Új felfedezésre készültek, hiszen eddig a Bebek torony rejtelmei számukra ismeretlenek voltak. A felfedezésben segítségükre voltak a Pégés kis ovónénik és ovóbácsik a III.D osztályból, akik gondosan ügyelve a gyerekek testi épségére, megmutatták a múzeum rejtette csodákat: a régi tenger ősmaradványait, a csontvázat, a régen használatos eszközöket, díszeket, ruhákat… A nap legnagyobb élménye – kicsinek és nagynak egyaránt – a Bebek toronyból való kilátás volt.

Köszönjük Marika és Timi ovónéninek a lehetőséget, hogy részesei lehettünk ennek a tanulságos napnak, és a gyerekek szemével is láthattuk a Füleki vár csodáit.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 Pk

  A Poznaj slovenskú reč országos fordulója

 

Érsekújváron zajlott a Poznaj slovenskú reč országos fordulója 2022. június 8 – 10. között. A sikeres kerületi forduló után iskolánkat Gulíšek Alexandra II.D osztályos tanuló képviselte.

Maga a megmérettetés két részből állt három feladattal, ahol a tanulók összemérték tudásukat. A verseny fő küldetése a gyerekek szlovák nyelv használatának tökéletesítése.

Szandika ezüstsávos helyezést ért el. Minden elismerésünk, hogy az ország legjobbjai között ilyen szép eredménnyel büszkélkedhet és külön köszönet a felkészítő tanárának, Mgr. Pataky Veronikának.

Múzeumlátogatás

 

A magyar tagozat 1. és 2. osztályos tanulói múzeumlátogatáson vettek részt osztályfőnökeik, Rácz Erika és Sabatsky Zsófia tanárnők kíséretében. Először a városházán működő Városi múzeumba tértünk be. Itt megtekintettük az állandó kiállítást, amely segítségével Losonc történelmével és kulturális életével ismerkedhettünk meg. Szívünkhöz közeli a régmúlt idők iskoláját bemutató tárlat volt. Az állandó kiállítás mellett helyi fegyverkovácsok műveit is megcsodálhattuk.

Utunk ezután a Nógrádi múzeum és galéria épületébe vezetett. Itt szó szerint az utolsó pillanatban csíptük el a „Trópusi rovarok titkai” c. kiállítást. A diákokat lenyűgözte a szebbnél szebb pillangók és bogarak világa. A tárlatnézésen kívül kreatív tevékenységekbe is bekapcsolódhattak.

 Nagyon kellemes és értékes pillanatokat éltünk meg ezekben a kulturális – ismeretterjesztő intézményekben.

                                                                                                                                                                                                                                                         Sabatsky Zsófia

Újra versenyzünk

 

Ismét megrendezésre kerülhetett a „Poznaj slovenskú reč“ verseny iskolai fordulója. 2022. április 12-én, két év kimaradás után, újra összemérhették tudásukat magyar ajkú diákjaink a szlovák konverzációs verseny iskolai fordulójának keretén belül. A versenyen az I.D a II.D és a III.D tanulói vettek részt. Jó volt végre igazi versenyhangulatban látni diákjainkat. A harmadik helyen Varga Krisztián végzett a III.D osztályból, a második hely Mihályi Evelint, szintén harmadikos diákunkat illeti, a dobogó csúcsára pedig Gulísek Alexandra állhatott a II.D osztályból. Szívből gratulálunk nekik. Külön köszönettel tartozunk bátor elsőseinknek is, hogy részt vettek a versenyen és értékes tapasztalatokkal gazdagodtak, amit kamatoztatni tudnak a jövőévi fordulóban, hiszen akkor már ők képviselik majd iskolánkat a verseny kerületi fordulóján. 

A Víz Világnapja (2022. március 22.)

 

Március 22-e a Víz Világnapja. Ebből az alkalomból a mi iskolánk is bekapcsolódott a vízpartok tisztításába, melyen a magyar tagozat 1.D és 2. D osztály diákjai vettek részt. Losonc városán a Tugár patak folyik keresztül és ennek egy kijelölt szakaszát tisztították meg Chovan A. és Sabatsky Zs. tanárnő vezetésével. A losonci vízgazdálkodási vállalat biztosította számunkra a védőfelszerelést: kesztyűket, zsákokat. Volt mit csinálni, mert a szervező képviseletében lévő Piliarik I. elmondta, hogy sajnos évről évre egyre több szemét gyűlik össze, vagyis sokak nagyon felelőtlenül állnak hozzá a természet védelméhez. Nagyon örülünk, hogy aktív részvételünkkel mi is kis részben hozzájárultunk ehhez a fontos ügyhöz. Munkánkért a szervezők a helyi újságban fejezték ki köszönetüket.

A víz védelme kapcsán a témában óvodai foglalkozásokat is tartottak diákjaink, segédeszközöket készítettek, módszertani órákat szerveztek, fogalmazást írtak a vízről, mint őselemről, s verseket is költöttek. A projekt célja az volt, hogy a diákok figyelmét ráirányítsuk a tiszta víz fontosságára, tisztántartására,  az ivóvízkészletek fogyására, és arra, hogy a természettudatos viselkedés fejlesztésének alapjait a jövőben óvópedagógusként már az óvodai foglalkozások során el kell kezdeni.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Antoine de Saint-Exupéry

received_1002953410427638
received_393856245481730
received_1549488935445110
received_301671422096749

Korcsolya tanfolyam (2022. március 28- tól április 1- ig)

 

Az iskolánk magyar tagozatos tanulói (1.D és 2.D osztály) korcsolya tanfolyamon vettek részt. A kurzusra március 28- tól április 1- ig került sor. Igaz, ezek már tavaszi napok, de a losonci fedett jégpálya lehetővé tette, hogy e szokatlan meleg időben is téli sportnak hódolhattak a résztvevők. A korcsolyázás alapjaival Chovan A., Lipianska – Valocková D. és Básti Z. tanárok vezetésével ismerkedhettek meg. Köszönet a szervezőknek, hogy a sok online foglalkozás után végre ilyen mozgásos tevékenységben is részesülhettünk.

                                                                                                            Sabatsky Zsófia

Itt a farsang, áll a bál… a 3.D-ben…

 

Igazi farsangi hangulatban folyt a készülődés a harmadikos gyakorlatosaink osztályában. Rengeteg játékkal és mókás feladattal szeretnék érdekessé tenni a füleki Daxner utcai Óvoda  és a Kármán József Alapiskola és Óvoda ovisainak várva-várt maszkabálját. Színes bohócok, célbadobós és ügyességi játékok sokaságából állították össze az ovisok farsangi délelőttjét. A nap folyamán elkészítették saját jelmezüket is, gyermekdalokat tanultak furulya kíséretével és a nap végén a tánc sem hiányozhatott. És hogy mi volt a jutalom a sok munkáért? …  Heje-huja vigalom, lekváros fánk volt a jutalom.

.

received_1112876972884753
20220218_105307
received_1596917097359810